Folkeskolernes frihedsforsøg i Holbæk Kommune

Holbæk Kommune er den ene af to kommuner, der siden 2021 har haft ekstra frihed til at tilrettelægge arbejdet i Folkeskolen på nye måder.

Da Folketinget åbnede i oktober 2020, annoncerede statsminister Mette Frederiksen et frihedsforsøg i en række kommuner landet over.

Fra 2021 fik de udvalgte kommuner frihed til at gøre tingene på nye måder på en række velfærdsområder. Regler og rammer - både de nationale og de kommunale - skulle suspenderes. I stedet skulle ledere, medarbejdere og borgere sammen gentænke arbejdet og skabe bedre resultater.

Holbæk Kommune blev sammen med Esbjerg Kommune udvalgt på folkeskoleområdet, og i Holbæk Kommune har frihedsforsøget fået navnet Børnenes Skole - Frihed, Fællesskab og Faglighed. 

På denne side kan du læse mere om baggrunden, tiltagene og projektets resultater

Børnenes Skole

I forbindelse med frihedsforsøget har der været fokus på at skabe noget helt nyt tilpasset de enkelte skoler, deres lokalområde og ikke mindst deres elever. Derfor er der også stor forskel på de aktiviteter, skolerne har sat i gang.

Du kan læse mere om de enkelte skoler her

 

Nedenfor kan du læse en sammenfatning af de temaer, som en stor del af skolerne på tværs har arbejdet med: 

Indhold og tilrettelæggelse af undervisning

  • Løsne op for timefordelingen og udskifte det faste skema med fordybelsesdage på tværs af fag og årgange
  • Nye fag og sammenlægning af fag, herunder nye valgfag på alle klassetrin
  • Udvikling af nye temaorienterede fag i fællesskab mellem lærere og elever
  • Få og kendte voksne omkring eleverne, fx via årgangsteams

Skole-hjem-samarbejde, evaluering og test

  • Udvikling af feedback til eleverne
  • Mere mundtlig dialog med eleverne og forældrene
  • Andre former for faglige test, der giver mening i den pædagogiske kontekst herunder også fravalg af nationale test

Undervisningstid, timetal og flere voksne i klassen

  • Kortere skoledag for alle børn
  • Den understøttende undervisning er brugt i nye sammenhænge, nye fag, tværfaglige og sammenhængende læringsforløb.
  • Nye læreprocesser, afprøvning, evaluering og professionelt samarbejde på jagt efter motiverende undervisningsformer.
  • Flere timer med to voksne i undervisningen
  • Større autonomi til ledere, lærere og pædagoger til selv at tilrettelægge undervisning og læringsprocesser, som giver mening lokalt.

Organisering i hold

  • Inddeling af elever i årgange frem for klasser både horisontalt og vertikalt
  • Mere brug af varieret holddeling og at skolerne kan bryde klasserne op i mere end 50 procent af tiden
  • Større autonomi til ledere, lærere og pædagoger til at udvikle lokale løsninger

Kvalitetsrapporter

  • Kvalitets- og udviklingsdialoger foregår mellem alle skoler og politikere med forskellige tematikker og et tæt samarbejde med en følgegruppe som er udviklet over hele perioden og har et stort inddragelsesperspektiv
  • Nye og tættere sammenhæng mellem kommunalpolitikere og skolerne f.eks. videns- og erfaringsdialoger og løbende dialoger med flere interessenter

Få rammer for friheden

De enkelte folkeskoler har haft stor frihed siden 2021. Der har dog været nogle få rammer og regler, de skulle overholde - det kalder vi hegnspælene omkring frihedsforsøget. 

De nationale hegnspæle

De nationale hegnspæle fastholdt blandt andet det frie valg af skole, at skolen er gratis, at eleverne havde ret til et godt undervisningsmiljø og elevråd samt at der skulle være en afgangsprøve. 

Frihedsforsøget ændrede heller ikke ved, at det er skolebestyrelsen, der fører tilsyn med skolen efter skolens principper. Du kan læse mere om de nationale hegnspæle her:

201209-aftaletekst-om-velfaerdsaftaler-paa-folkeskoleomraadet

De kommunale hegnspæle

Udover de nationale hegnspæle fastlagde Kommunalbestyrelsen nogle kommunale hegnspæle. Det drejer sig om en smal styrelsesvedtægt, overholdelse af regler for budget og regnskab samt personalepolitikken.

Læs mere om de kommunale hegnpæle her:

kommunalbestyrelsens-mål-og-retning

Nye måder at være politiker og topledelse på

Friheden og den store grad af selvbestemmelse på de enkelte skoler har krævet en omstilling af den måde politikere og topledelse udøvede deres styring eller ledelse på. I begyndelsen af frihedsforsøget opererede man med en model, hvor skolerne delte deres tiltag under frihedsforsøget.

Sidenhen ændrede politikerne modellen, så den i tog udgangspunkt i temaer. Den model er stadig gældende i Holbæk Kommune. 

Konkret gennemfører Udvalget for Børn og Skole kvalitets- og udviklingsdialoger med skolerne. Her inviteres en eller typisk flere skoler til at deltage i et udvalgsmøde. Her er der dialog om udvalgte temaer, der hentes i de mål og rammer, der er opstillet for frihedsforsøget. Det kan for eksempel være elevinddragelse, inklusion, fravær eller resultater.

Nedenfor kan du se en grafisk fremstilling af den gældende kvalitets- og udviklingsdialog samt den følgegruppe, som har ledsaget frihedsforsøget. Det er planen, at det efter august 2025, hvor frihedsforsøget slutter, skal være et tværgående forum, så dialogen om skolen kan fortsætte.

Du kan læse specifikt om følgegruppens arbejde i forbindelse med frihedsforsøget her

Frihedsforsøget har stillet store krav til ledelsen på skolerne.

For hvordan finder man ud af, hvad man helt konkret skal gribe fat i, når det meste er muligt? Hvordan får man alle med: Elever, forældre, medarbejdere og lokalområde?

Frihedsforsøget har for lederne blandt andet betydet: 

  • At der skulle lyttes på en anden måde og evnen til at involvere børn, forældre, ledere, pædagoger og lærere i ledelsesprocessen har været afgørende.
  • Procesledelse, faglighed og facilitering er kommet til at fylde mere
  • Tydelig kommunikation om hvad, hvorfor og hvordan er kommet til at fylde mere
  • Data bliver i højere grad lagt til grund for strategi, opfølgning og kvalitet
  • Modige og innovative ledere og medarbejdere, og en tillidsbaseret organisation er en forudsætning
  • Ledelse på tværs er blevet mere afgørende. 

Fra skoleåret 2025-2026 bevæger Holbæk og Esbjerg Kommuner sig fra den velfærdsaftale, som har dannet grundlaget for frihedsforsøget, til Folkeskolens Kvalitetsprogram.

Kvalitetsprogrammet gælder for alle folkeskoler i landet, og dermed er de to kommuners særstatus slut. Men friheden er kommet for at blive, for kvalitetsprogrammet bærer tydelige spor af de erfaringer, frihedsforsøget har kastet af sig. 

Kvalitetsprogram med frihed

De tre overordnede områder for kvalitetsprogrammet er:

  • Frisættelse af folkeskolen og mere indflydelse til skolebestyrelserne
  • Mere praktisk undervisning og valgfrihed til de ældste elever
  • Ro og rammer – nødvendigt for nogle, godt for alle

Generelt bærer Folkeskolens Kvalitetsprogram præg af at ville sætte skolerne mere fri - det ligger naturligvis i tråd med frihedsforsøgene i de to kommuner. Herudover kommer der med kvalitetsprogrammet også en juniormesterlære for skolernes ældste elever. Det handler om mere praktisk læring, hvor håndværk, konkrete projekter og lignende spiller en større rolle.

I forbindelse med frihedsforsøget i Holbæk Kommune er der flere gode eksempler på værdien af den tilgang til læring for nogle af eleverne.

På Jyderup Skole ligger et af tiltagene endog meget tæt på den kommende juniormesterlære. Her kan interesserede elever en dag om ugen vælge at lære gennem håndværk. Det sker på en nærliggende gård, hvor en uddannet bygningssnedker står for undervisningen.

Læs mere om initiativet her 

I løbet af frihedsforsøget er der optaget en række videoer. Her kan du møde både borgmester, forældre, medarbejdere og de elever, det hele handler om. 

Se videoer om Børnenes Skole

I forbindelse med frihedsforsøget har vi nedsat en bredt sammensat følgegruppe. De har drøftet og givet input til de mange aspekter af et frihedsforsøg med stor lokal selvbestemmelse.

Frihedsforsøgets afslutning i august 2025 betyder ikke, at følgegruppen forsvinder. Det er planen, at følgegruppen skal blive til et tværgående forum, så dialogen om skolen kan fortsætte.

Du kan læse mere om følgegruppens arbejde her

Der er stor opmærksomhed på Børnenes Skole og frihedsforsøgene i alle de udvalgte kommuner. Både forskere, politikere og fagfolk på områderne interesserer sig for resultaterne af frisættelsen.

Det kan du læse mere om via links:

Erfaringer fra Holbæk og Esbjerg på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside

VIVE's midtvejsrapport om frihedsforsøgene

Senest opdateret 07-11-2023