Følgegruppen for Børnenes Skole

Følgegruppens opgave er at følge udviklingen af Børnenes Skole på tværs af de 11 folkeskoler i Holbæk, 10. klassecenteret og Børnespecialcenteret og ikke mindst dele og sprede viden om initiativerne både internt mellem skolerne og eksternt.
Følgegruppen mødes fire gange om året ude på en skole, hvor de har mulighed for at se direkte ind i dagligdagen. På denne side kan du finde referater fra følgegruppens møder.
Følgegruppen og dens opgaver
Deltagere
Følgegruppen består af disse medlemmer:
Udvalget for Børn og Skole, Jarl Sabroe
Udvalget for Børn og Skole, Emrah Tuncer
BUPL, Maria Ladefoged
DLF, Hans Juncker
Skolebestyrelsen Absalon skole, Nis Rømer
Dagtilbudsleder v Skovvejen, Dorthe Hansen
Skoleleder Tølløse Skole, Jakob Boye-Møller
Lærer Absalon Skole, Jesper Nielsen
Elevrådsformand Nr. Jernløse skole, Thor Matthiesen
Elev Tuse skole, Mathilde Borregaard
Pædagog Jyderup Skole, Dorthe Strunch
Elev på ungdomsuddannelsen, Ea Albrecht
Elev i ungdomsrådet, Sille Rasmussen
Direktør, Lene Magnussen
Chef Læring og trivsel, Tanja Steffe Nøhr
Programleder, Christina Aalling Wolff
Følgegruppens opgaver
Kommissorium for følgegruppe til Holbæk kommunes deltagelse i Velfærdsaftale med regeringen, frihedsforsøget på folkeskoleområdet.
Baggrund:
Holbæk Kommune er med i regeringens velfærdsaftale på folkeskoleområdet, sammen med Esbjerg kommune. Holbæk Kommunes kommunalbestyrelse har besluttet rammer og retning for forsøget og kommunale hegnspæle, som sammen med undervisningsministeriets hegnspæle er rammen om frihedsforsøget i skoleårene 2021 – 2024.
Aftaletekst om velfærdsaftaler på folkeskoleområdet
Børnenes Skole, - folkeskole med frihed, faglighed og fællesskab. Overskriften rummer de forventninger som kommunalbestyrelsen har til skolerne:
- Frihed: Elevernes personlig udvikling og dannelse skal styrkes. Eleverne skal opleve at skoledagen er meningsfuld og varieret. At der er plads til det personlige initiativ og forskellige måder at lære på.
- Faglighed. Eleverne skal lære mere og den faglige trivsel skal styrkes. Eleverne skal opleve at blive mødt med faglige udfordringer, der passer til dem. Et fagligt løft skal sikre at flere elever er klar til en ungdomsuddannelse, når de forlader folkeskolen.
- Fællesskab: Eleverne skal opleve større skolegælde, flere elever skal komme i skole hver dag og flere skal være en del af det almene fællesskab. Eleverne skal mærke at de er en vigtig brik i et stærkt fællesskab, og at netop deres aktive deltagelse kan gøre en forskel for andre (demokratiske dannelse).
Formål:
I de politiske drøftelser af frihedsforsøget i Holbæk Kommune har der været fremhævet et ønske om at nedsætte en bredt repræsenteret følgegruppe, som skal følge frihedsforsøget set med deltagernes forskellige perspektiv og erfaringer. Efterfølgende er dette blevet til en beslutning i KB, at nedsætte en følgegruppe for frihedsforsøget i løbet af foråret 2021. Følgegruppen er bredt repræsenteret og dens opgave er at følge frihedsforsøget på tværs af skolerne og inden for de mål og retningslinjer, der er defineret for henholdsvis ’frihed’, ’fællesskab’ og ’faglighed’.
Følgegruppen understøtter at alle parter; elever, forældre, pædagoger, lærere, dagtilbud, administration, ledere og politikere sammen kan følge forsøgene på tværs af organisationen – og bidrager til at sikre et fælles billede af skolernes arbejde med frihedsforsøget.
Opgaven:
- At følge frihedsforsøget på de 13 skoler, 11 folkeskoler, 10. kl. Center Holbæk og Børnespecialcenter
- At drøfte udviklingen af frihedsforsøget
- At dele viden og sprede viden om frihedsforsøget både internt mellem skolerne og eksternt.
Møder:
Følgegruppen mødes 4 gange årligt september, december, marts og juni.
Møder har en varighed på ml. 2-4 timer, der kan inviteres gæster og møderne afholdes på skolerne. Vi har fokus på at lave afvekslende mødeformer og innovative inddragende dialoger.
Organisation:
Følgegruppen refererer til Kommunalbestyrelsen.
Direktør Lene Magnussen er formand for følgegruppen og leder møderne.
Fra administrationen deltager fagcenterchef for Læring og Trivsel; Tanja Steffe Nøhr og
Programleder Christina Aalling Wolff, som også fungerer som sekretariat for følgegruppen
Kommissoriet er vedtaget d. 16. september 2021.
Referat fra 1. følgegruppemøde 24. juni 2021
Følgegruppemøde torsdag den 24.juni 2021 kl. 15-17
Sted: Tølløse Skole
Deltagere: Lene Magnussen, Emrah Tuncer, Jarl Sabroe, Maria Ladefoged, Hans Juncker, Nis Rømer, Dorte Hansen, Jakob Boye-Møller, Jesper Nielsen, Thor Mathiesen, Nikolaj Lyngholm Erstholt, Dorthe Strunch, Ea Albrecht, Sille Rasmussen, Tanja Steffe Nøhr, Christina Aalling Wolff
Gæster: Henrik Hyldgaard Schmidt og Hanne Hellisen
Afbud: Jesper Nielsen, Nis Rømer, Sille Rasmussen
Referent: Christina Aalling Wolff
1. Velkommen
v/ Lene Magnussen
Fremstilling
Lene byder velkommen til første og etablerende følgegruppemøde i Børnenes skole, samt præsentation af deltagere.
Referat
Tølløse Skole havde sat en flot ramme om vores første møde i multirummet og trappe/auditorium. Lene bød velkommen og i fællesskab listede vi alle ind på personalerummet og lyttede til sang fra den igangværende dimissionsfest. Forplejningen var lækker og overdådig sammensat af Thomas som er køkkenlærer på Tølløse Skole, Lene præsenterede deltagere og alle fortalte kort om hvad de så frem til i gruppen og ved frihedsforsøget.
Opfølgning
Vi mødes fremover også på skolerne i kommunen, dermed mødes følgegruppen tæt på praksis.
2. Drøftelse af kommissorium for følgegruppens arbejde
v/ Lene Magnussen
Fremstilling
Kommissorium i udkast er fremsendt som bilag sammen med dagsorden.
Hvordan kvalificerer vi følgegruppens arbejde?
Referat
Kommissorium blev fremlagt og gennemgået af Lene.
Formål:
- At følge frihedsforsøget på de 11 skolerne
- At drøfte udviklingen af frihedsforsøget
- At dele viden og sprede viden om frihedsforsøget både internt mellem skolerne og
eksternt
Opfølgning
På følgegruppemøde i september, forventes det at vi godkender kommissorium for følgegruppens arbejde. Vi er alle i følgegruppen, en slags ambassadører for www.børnenesskole.dk
3. Gennemgang af den politiske retning og mål for frihedsforsøget
v. Emrah Tuncer
Fremstilling
Referat
Emrah fortale om både Kommunalbestyrelsens og udvalget for børn og skoles overvejelser i forbindelse med velfærdsaftalen. Der er blandt andet et stort fokus på at give friheden helt ud til skolernes valg, samt en øget tillids dagsorden til de dygtige fagprofessionelle pædagoger og lærere og ledere i Holbæk kommunes deltagende 13 skoler, 11 folkeskoler, 10.kl Center og Børnespecialcenter
Opfølgning
Både Kommunalbestyrelse og udvalg ser frem til at følge skolernes arbejde og har stor tillid til dialog, og derudover til overblik fra Fagcentret i god udvikling. Gode forsøg skal vokse, og hvis vi opdager mindre gode forsøg eller tiltag skal de stoppes – og vi kommunikerer både om succes og de fejl vi laver på vejen.
4. Status på Kommunikation
v/ Henrik Hyldgaard Schmidt & Hanne Hellisen
Fremstilling
Henrik og Hanne er en del af den tværorganisatoriske arbejdsgruppe og har en erfagruppe af kommunikationsfolk på skolerne. De giver en status på arbejdet med Børneneskole.dk og deler uddrag fra kommunikationsplan og understøttelse af bred kommunikation i forbindelse med frihedsforsøget
www.børnenesskole.dk
Referat
Henrik og Hanne præsenterede kort kommunikationsstrategien for følgegruppen, samt den oprettede hjemmeside www.børnenesskole.dk. Herunder fremlagde Christina undervisningsministeriet dokument som løbende opdateres på børnenesskole.dk – som er et retssikkerhedskrav for medborgerne (forældre og elever plus andre interessenter) kan følge med i hvilken lov der gælder og hvilke frihedsgrader skolerne benytter på de enkelte skoler.
Opfølgning
Følgegruppen opfordres til at sprede og dele forsøg, www.Børnenesskole.dk
5. Status på og drøftelse af arbejdet på skolerne og evaluering af frihedsforsøget
v/ Christina Aalling Wolff
Fremstilling
Christina giver en status på arbejdet med de formelle forberedelser og nyt fra skolerne.
Vive er undervisningsministeriets evalueringspartner, og gennemfører en spørgeskemaundersøgelse for alle medarbejdere/ledere på skolerne den 5.-6. august
Referat
Følgegruppen har til internt brug fået udsendt - til følgegruppens orientering, en længere status på forberedelserne af Børnenesskole, samt hvilke forsøg der sættes i gang. Lene, Tanja og Christina præsenterede i fællesskab, herunder skolernes flotte forberedelse, fokus på at løfte innovationshøjde, samt begyndende tiltag med frihedsgrader på skolerne.
Opfølgning
Følgegruppen ønskede at det lange bilag blev mere generelt og offentligt og udkom med en slags oversigt til et større fælles overblik. Denne udarbejdes til september møde, med konkret opfølgning, og bruges samtidig som status på Udvalget for Børn og Skoles møde i august måned.
6. Dagsorden til det næste og kommende møder
Fremstilling
Følgegruppen skal være med til at sætte rammer for en årlig videndelingskonference. Denne konference finder sted i Januar 2022, 2023, 2024. Følgegruppen inviterer til konferencen og inviterer desuden hele udvalget for børn og skole til at deltage.
Referat
Følgegruppen drøftede mødernes længde og placering, eleverne har et stærkt behov for eftermiddagsmøder, så de ikke får fravær, og der var ligeledes et ønske om at skæve til pædagogernes arbejdstid.
Opfølgning
Vi udvider fra september måned 2021 følgegruppemøderne til tre timers varighed samt placerer dem på sen eftermiddag på forskellige skoler med varierende ugedage.
Referat fra 2. følgegruppemøde 16. september 2021
Følgegruppemøde torsdag den 16. september 2021 kl. 15-18
Sted: Kildebjergskolen
Deltagere: Lene Magnussen, Emrah Tuncer, Jarl Sabroe, Maria Ladefoged, Hans Juncker, Nis Rømer, Dorte Hansen, Jakob Boye-Møller, Jesper Nielsen, Thor Mathiesen, Nikolaj Lyngholm Erstholt, Dorthe Strunch, Ea Albrecht, Sille Rasmussen, Tanja Steffe Nøhr, Christina Aalling Wolff
Gæster: Mette Arnt Vadsager byder os velkommen
Afbud: Nikolaj Ertsholt, Jakob Boye Møller, Emrah Tuncer
Referent: Christina Aalling Wolff
1. Velkommen
v/ Lene Magnussen
Fremstilling
Lene byder velkommen til følgegruppemøde i Børnenes skole, samt (gen)præsentation af deltagere.
Kildebjergskolen er vært for følgegruppens september møde, som er udvidet til tre timer.
Vi kommer rundt på skolen i løbet af mødet, hilser på skoleleder Mette Vadsager og mødet bliver rammesat med variation og bevægelse på skolens område.
Referat
Skoleleder Mette og pædagogisk leder Semir bød velkommen på Kildebjergskolen i deres personalerum. De fortalte meget kort om dem selv, og vi mødte dem igen, da Semir viste rundt på skolen.
2. Kommissorium for følgegruppens arbejde
v/ Lene Magnussen
Fremstilling
Kommissorium blev fremlagt og drøftet ved første følgegruppemøde på Tølløse Skole den 24. juni
Vedlagt i endelig version som bilag, kommissorium vedtages på møde
Referat
Kommissorium er godkendt for følgegruppen med den lille ændring, at det er i kraft af funktion, man deltager i følgegruppen. Denne ændring skyldes, at vi forestiller os, at der kan komme ændringer i skolebestyrelserne, elevrådene, medarbejdergruppen, m.fl.
Opfølgning
Se revideret kommissorium som bilag til referat.
3. Status på og drøftelse af arbejdet på skolerne (ALLE)
v/ Tanja Steffe Nøhr & Christina Aalling Wolff
Fremstilling
Følgegruppen ønskede en kort oversigt over status på skolernes forberedelse og arbejde til dette september møde.
Vedlagt i samlet bilag: en sides oversigt samt forenklet skoleoversigt.
Hans og Maria giver deres kommentarer og status fra DLF og BUPL, så vi kan komme lidt mere i dybden i følgegruppens fælles drøftelser.
Referat
Under dette punkt blev vi hentet i personalerummet og guidet rundt på Kildebjergskolen af Mette og Semir. De fortalte om, hvordan de arbejdede med udvikling i forbindelse med Børnenes Skole og opmærksomhed på, hvordan de forsøgte at tiltrække flere børn i deres SFO og KLUB tilbud.
I deres SFO samlingsrum, gav Maria en status fra Bupl, - hvor hun tilkendegav den fine energi, som var på skolerne blandt pædagoger i forbindelse med frihed, - og understregede samtidig en bekymring for samarbejde på tværs af professioner – når skoletid og SFO tid var mere flydende ved en ændret skoledag.
Hans gav ligeledes en status fra en DLF vinkel, hvor han understregede at involveringsgrad fra foråret, havde været inkluderende og omfattende til stor tilfredshed. Hans fortalte lidt om bekymringen ved ”frihed til”, som kan efterlade lidt usikkerhed om hvordan og hvor vidt noget (paragraffer) også kan vælges fra i frihedsforsøget.
Følgegruppen ønsker at være tæt på den samlede status, og vi aftalte at der på december mødet, bør følges op med endnu en status fra skolerne. Christina vil drøfte med kommunikations Hanne og Henrik, hvordan denne status kan udarbejdes så den giver bedst mening.
Ligeledes undersøges det – som opfølgning på dette punkt, hvor og hvordan følgegruppens arbejde og møder - dagsordner og referater kan deles, evt. under en fane på www.børnenesskole.dk
Opfølgning
Til december møde forventes det, at eleverne har færdig-organiseret sig i nye elevråd på alle skoler, samt afholdt møder om børnenes skole.
Alle udskolingselever har været inviteret til UngHolbæks demokratidag, derfor foreslås en ny status fra skolerne – set med elevernes perspektiv på december-møde
4. Følgegruppens drøftelse og input til videnskonference, (Erfaringskonference)
v/ Lene Magnussen og Tanja Steffe Nøhr
Fremstilling
Følgegruppen skal være med til at sætte rammer for en årlig videndelingskonference.
Der holdes en årlig konference i januar 2022, januar 2023 og januar 2024, som har til formål at dele erfaringer mellem skolerne i den periode frihedsforsøget løber. Følgegruppen drøfter og giver input til konferencen på deres møde i september hvert år. Det er Fagcenter for Læring og
Trivsel som arrangerer konferencen, og skolerne sikrer deltagere med bred repræsentation fra elever, medarbejdere, skolebestyrelser og ledere.
Hvilke ønsker har følgegruppen til denne erfaringskonference?
Der kommer bilag til møde som omhandler et design af sådan en erfaringskonference, umiddelbart op til mødet.
Referat
Udkast til erfaringskonference beskrev en ”Open-Space proces”, som Christina gennemgik ganske kort på mødet.
Derefter introducerede Christina ganske kort en innovationsproces fra De Bono. De Bono har udviklet seks farvede ”tænkehatte”, som hver især illustrerer en ganske bestemt tænkeform.
Den sorte hat var udvalgt til tilbagemelding fra følgegruppen på ide oplægget til erfaringskonference.
Erfaringskonferencen (Videnskonference) er en del af det politiske ophæng i Kommunalbestyrelsens ”Rammer og retning for Holbæk kommunes frihedsforsøg”
Den sorte hat skal se på udfordringer og bekymringer i sit afsæt.
Alle i følgegruppen ”tog de Bonos sorte hat på”, og gik sammen to og to, og drøftede de potentielle bekymringer og udfordringer ved at vælge en ”Open-space” proces.
Efterfølgende gav følgegruppen input til ønsker og ideer til viden og erfaringskonferencen, se mere i et par af overskrifterne herunder:
De Bono fokus i den sorte hat: ”Det vanskelige og bekymrende” | Ideer, ønsker fra følgegruppen: |
Tidspunktet i januar er ikke velvalgt Navnet ”konference”, efterlader konkrete forestillinger 15 min processer i Open-space er lang tid Usikkerhed vedr. varighed af konference, tidsplacering på dagen og formål Ikke super elev-venligt Risiko for kaos og afbrudte dialoger |
Fokus på elevernes behov Skolevis fremlæggelse i ”værksteder” med skiftende besøg hos hinanden Dele ”mellemregninger” og vejen til valg af tiltag For elever kan deltagelse være en del af undervisningen Tid på året skal gentænkes Glidende arrangement i makkerpar elev til elev |
Opfølgning
Fagcentret og Tanja arbejder videre med format for erfarings og videndelings konference
Fagcentret inviterer til konferencen og inviterer desuden hele udvalget for børn og skoler til at deltage.
Når vi kalder det en erfaringskonference – fremfor en videndelingskonference, skyldes det, at vi vil lære fra de konkrete erfaringer for at styrke vores handlekompetencer på skolerne. ”Vi vil gøre mere, end vi vil tale om at gøre”.
5. Evaluering af Børnenes skole
v/ Lene og Christina
Fremstilling
Undervisningsministeriet har valgt Vive som evalueringspartner til velfærdaftalerne, og den første baseline undersøgelse afsluttes den 9. september. Senere kommer en interviewdel og et mere kvalitativt design på evaluering.
Derudover arbejder Fagcenter Læring og Trivsel på et mere lokalt spor i evaluering.
Referat
Vive har udgivet et kort notat om den overordnede evaluering, som de forestår for UVM. Som kort blev gennemgået via bilag på mødet.
Herudover arbejder fagcentret med ”Skolernes frihedsdokument”, som skolerne udfylder i forbindelse med, at de udvælger og arbejder med konkrete tiltag i Børnenes skole. Skolernes frihedsdokumenter giver Fagcentret og Tanja en god mulighed for indsigt i, hvad skolerne lægger vægt på i deres arbejde med konkrete tiltag.
Opfølgning
I forhold til mere intern fagcenter evaluering er vi endnu ikke klar på form og indhold hertil, - der arbejdes videre.
6. Opsamling, Evt. og Dagsorden til det næste og kommende møder
Fremstilling
Lene spurgte ind til følgegruppens oplevelser af mødernes format og afvikling.
Referat
Der var fine tilkendegivelser af, at den innovative form med stor variation, placering og bevægelse samt den rare møderamme var meget velkommen, udbytterig og god.
De unge synes, det var lidt vanskeligt at afsætte tid til offentlig transport rundt til møderne i forskellige dele af kommunens skole, hvor det aftaltes at Christina koordinerer transport til og fra møderne for elever og for studerende.
Opfølgning
Ved december møde er Thor med i forberedelsen af mødet, som placeres på Nr. Jernløse Skole
Der udarbejdes en ny status på Børnene Skole til mødet i december, form er endnu ikke valgt.
Referat fra 3. følgegruppemøde 2. december 2021
Følgegruppemøde torsdag den 2. december 2021 kl. 15-18
Sted: Nr. Jernløse Skole
Deltagere: Lene Magnussen, Emrah Tuncer, Jarl Sabroe, Maria Ladefoged, Hans Juncker, Nis Rømer, Dorte Hansen, Jakob Boye-Møller, Jesper Nielsen, Thor Mathiesen, Mathilde Borregaard, Dorthe Strunch, Ea Albrecht, Tanja Steffe Nøhr, Christina Aalling Wolff
Gæster: Bo Pedersen byder velkommen sammen med elevrådet + elevrådslærer Stine og Mette
Afbud: Maria Ladefoged, Ea Albrecht, Emrah Tuncer
Referent: Christina Aalling Wolff
1. Velkommen
v/ Lene Magnussen
Fremstilling
Lene byder velkommen til følgegruppemøde i Børnenes skole, samt præsentation af nyt medlem Mathilde Borregaard fra Tuse Skole, som afløser Nikolaj Erstholt fra Tølløse Skole.
Nr. Jernløse Skole er vært for følgegruppens december møde, som er på 2,5 time.
Vi kommer rundt på skolen i løbet af mødet, mødet bliver rammesat med variation og bevægelse på skolens område.
Referat
Lene bød varmt velkommen i biologilokalet og et særligt velkommen til Mathilde Borregaard fra Tuse skole.
Herefter så vi film fra en indretningsseance på Sonnerupgaard, hvor alle skoleledelsesteams og fagcenter konsulenter indrettede PLC i moderne design med fokus på børnenes ideer og stemmer.
2. Status på og drøftelse af arbejdet på skolerne (ALLE)
v/ Tanja Steffe Nøhr & Christina Aalling Wolff
Elev – perspektiv ved Thor Mathiesen og elevrødder på Nr Jernløse
Fremstilling
Følgegruppen ønskede en kort oversigt over status på skolernes forberedelse og arbejde til dette december møde. Status leveres på mødet efter Elevpræsentation af elevernes perspektiv
Thor Mathiesen præsenterer en elev -status:
Alle udskolingselever har været inviteret til UngHolbæks demokratidag, derfor foreslås en ny status fra skolerne – set med elevernes perspektiv på december-møde.
Program for elevstatus:
Ca. 15.45
Elevrådet på Nr. Jernløse præsenterer elevoplevelser på Nr Jernløse Skole
- Generelt
- Under frihedsforsøg
- Som drømmeskole
Ca. 16.15
Rundvisning – musik - faglokaler – udskolings fælles område og klasseværelser
Ca. 16.45
Vi laver et akvarie format mellem elever og Tanja, hvor Tanja bliver interviewet i akvarie form om det hun hører eleverne fortæller.
Ca. kl. 17.00
Vi afslutter med en plenumdrøftelse med hele følgegruppens perspektiver
Referat
Flot præsentation af eleverne fra Nr. Jernløse elevråd på det lokale arbejde og udfordringer med Børnenes Skole.
Eleverne er glade for elverådet og det er nemt at få kammerater på skolen. Eleverne vil gerne skrive til Undervisningsministeriet og udfordre en af hegnspælene vedrørende valgfag og den afsluttende eksamen. Hertil får de hjælp af Christina som er programleder.
Elevrådet har to kontaktlærere og er delt op i forskellige møder og udvalg, der tager sig af forskellige formål, som et budgetudvalg, som bl.a. er ved at indrette lounge område i klassernes område, men de har også eventudvalg, vedtægtsudvalg, demokratidagsudvalg og festudvalg. De synes, de har en god struktur om elevrådsarbejdet.
På skolen har de oprettet et nyt fag TDS, trivsel, demokrati og samarbejde, som prøves af med forskelligt og frit indhold.
Eleverne kunne godt ønske sig, at flere valgfag var i ”felten” og dermed mere ude af huset. Undervisningen må gerne give mening i livet og i virkeligheden.
Alt i alt oplever eleverne, at den ændrede og øgede inddragelse giver motivation og trivsel.
Afslutningsvis interviewede Tanja eleverne, og at vi bl.a. skal huske på at glædes over elevernes engagement og de små sikre succeser.
Herefter gav Tanja en skolestatus på tiltagene, vedlagt her i bilag.
3. Kvalitets og udviklingsdialoger i Kommunalbestyrelsens rammer og retning
v/ Jarl Sabroe
Fremstilling
Den første kvalitets- og udviklingsdialog har netop været afholdt som en slags pilot dialog mellem udvalget for børn og Skole og Tuse Skole + St Merløse Skole.
Referat
Jarl fortalte med stor begejstring, at den første pilot for kvalitet og udviklingsdialoger er blevet velafholdt og skal gentages i samme form ved alle de kommende møder for udvalget. Og løbende evalueres og tilpasses. Christina laver liste, når ny udvalgskalender er klar i samarbejde med skolerne
Pilot:
Udvalget for Børn og Skoler + direktør Lene Magnussen og Chef Tanja Steffe Nøhr
Tuse og Udby Skole er repræsenteret ved Skoleleder Ib Kurt Krogh, en elev, en medarbejder og en forældre.
St Merløse, Ugerløse, Stestrup Skole er repræsenteret ved Pia E Pedersen, og to medarbejdere.
Programleder Christina Aalling Wolff, deltager som facilitator.
Temaet er Børnenes skole:
Hvordan sikrer skolen den nødvendige elev, forældre og medarbejderinddragelse i Børnenes Skole?
Hvad har skolen haft fokus på i forberedelsen af Børnenes Skole?
Hvad er det svære eller det vigtige?
Hvordan arbejder skolen på at udvælge og afprøve handlinger og frihedsgrader? Hvordan inddrages evt. forældre og elever i dette?
Proces:
Skolerne bidrager en lille halv time hver.
10. min:
Skolerne ligger ud med en præsentation med udgangspunkt i spørgsmålene herover. Og afslutter præsentation med at opstille et eller flere dilemmaer i det lokale arbejde.
10 min:
Derefter en ”Mads og Monopolet seance – her kaldt Christina og Monopolet”, hvor udvalget får rollen som monopol, der perspektiverer hvad de dilemmaer skolerne præsentation. (Christina faciliterer med spørgsmål)
10 min:
afsluttes med en omvendt ”Akvarie” drøftelse hvor skolerne reflekterer over hvad de hører ”Monopolet” er kommet frem til i deres perspektivering. indbefatter svar på flg spørgsmål: Hvilken effekt har vores lokale tiltag indtil videre?)
(Afslutningsvis mulighed for spørgsmål, - evt gensidig)
4. Status for 7 – kommuners netværk
v/ Lene Magnussen
Fremstilling
Lene fortæller om hvordan de 7 Velfærdsaftale kommuner har mødtes i Middelfart. Flere kommuner har valgt at have lignende følgegrupper
Referat
Kommunaldirektørerne i de i alt 7 velfærdskommuner, har dannet et netværk, som mødtes for første gang den 9 november i Middelfart.
Middelfart, Langeland og Viborg på ældreområdet
Helsingør og Rebild på Dagtilbudsområdet
Esbjerg og Holbæk på folkeskoleområdet.
Her delte kommunerne de første erfaringer og Christina – som også er programleder her i Holbæk, har bidraget innovativt til arrangementsgruppen.
Lene fortalte at det var spændende at mødes og at høre hvordan de andre kommuner har grebet opgaven med frihed an, og hvor de støder på udfordringer. Derudover fik de syv kommuner udefra kommende perspektivering af ekspertpanel, som gav flere refleksioner.
Her fik de syv programledere en opgave at komme med ideer og bud på en fælles tværkommunal evaluering af velfærdsaftalen i foråret 22 og de syv kommuner mødes igen – ca en gang årligt.
5. Evaluering af Børnenes skole
v/ Lene og Christina
Fremstilling
Første interview del er i gang – Lene og Christina giver en status
Undervisningsministeriet har valgt Vive som evalueringspartner til velfærdaftalerne og den første lederundersøgelse er igangsat og afsluttes den 16. december. Senere kommer en interviewdel og et mere kvalitativt design på evaluering.
Referat
Lige nu pågår en tillægssurvey for pædagoger, som er kommet i stand efter dialog mellem BUPL, Vive og UVM. Det har været nødvendigt med en opfølgning, der var mere målrettet pædagogerne end i den første baselinesurvey, som blev udsendt til alle medarbejdere i Holbæk og Esbjerg i august.
Vi har i Holbæk haft denne ”tillægs” undersøgelse ude hos fire pædagoger (som en pilot – inden den endelig blev udsendt den 25. november, og den løber frem til 6 december. Jørgen og jeg ( og Vive ) forventer at skulle ud i et par runder, hvor vi efterspørger fuld tilslutning til at besvare den via Aula, men vi krydser fingre.
Dorte fortalte, at den var blevet meget bedre og mere målrettet.
Dermed skulle den samlede svarprocent på første baseline komme op.
Derudover har Vive udsendt spørgeskema til alle skolerne (skolelederne), som løber frem til 13 januar.
Indholdsmæssigt spørger Vive til de tiltag skolerne har sat i gang, de kan beskrive op til 5 tiltag, plus en afkrydsningsdel med en række udsagn.
Skoleleder-undersøgelsen, som er i gang nu, ligner lidt den tilgang, vi har lokalt i Holbæk, med det vi kalder ”skolernes frihedsdokument”, hvor skolerne beskriver, hvad de søger frihed fra, og hvad de vil have frihed til – så den store UVM skabelon, der findes på www.børnenesskole.dk udfyldes korrekt, og Holbæk borgernes retssikkerhed er sikret – ift. hvilken lov der gælder på den enkelte elevs skole.
6. Opsamling, evt. og Dagsorden til det næste og kommende møder
Fremstilling
Forældre punkt.
Alle skolebestyrelser har ved møde på rådhuset den 2/11 holdt fælles møde, og der er dannet netværk for for- og næstforpersoner, som afholder møde i januar, ved Bjergmarkskolens Skolebestyrelses initiativ.
Derfor er vores marts møde, et rigtig fint tidspunkt at høre nyt fra forældrene.
Sidst opdateret
08.02.2022
Ansvarlig redaktør