Sagt og skrevet om Børnenes skole

Interessen for Børnenes skole og hvordan vi går til frihedsforsøget er stor. Her er et udvalg af det, andre har sagt eller skrevet om Børnenes skole.

På Store Merløse Skole kan eleverne vælge cykling som valgfag

23.11.2024

På Store Merløse Skole i Holbæk Kommune er cykling på skemaet som valgfag for tredje år i træk. Eleverne lærer om færdselsregler og cykelvedligehold, men vigtigst af alt får de succesoplevelser ved at overvinde bakker, modvind, punkteringer og at tilbagelægge flere kilometer på jernhesten, end de troede muligt.

Læs artiklen hos folkeskolen.dk

Ledere, elever og politikere til skoleudvikling i Holbæk: »Alle elever kan være med til at lave god skole«

01.11.2023

Et nyt format for skoleudvikling i Holbæk Kommune samler skolens parter og lokalpolitikerne til drøftelse om de områder, skolerne kæmper med. Skolemonitor var med, da tre skoler præsenterede deres arbejde med elevinddragelse og motivation for hinanden.

Læs artiklen hos skolemonitor.dk (betalingsartikel)

Borgmester i frihedskommune roser regeringens skoleudspil

12.10.2023

I den ene af de to frihedskommuner er der ros til regeringens skoleudspil. Borgmesteren peger på, at især nye prøveformer er afgørende for, at skolen bliver mere praksisfaglig.

Læs mere på Folkeskolen.dk

Vil forlænge frihedsforsøget i Holbæk og Esbjerg med et år

18.09.2023

Egentlig udløber forsøget efter dette skoleår, men regeringen beder nu Folketinget om at forlænge forsøgene, der sætter skolerne i to kommuner fri af de fleste statslige regler.

Læs hele artiklen på folkeskolen.dk

Kildebjergskolen ruller den røde løber ud for skolestarterne tre gange om året

29.06.2023

Skal man følges med børnehavevennerne eller vente et helt år? Det valg har Kildebjergskolen gjort lettere ved at åbne for skolestart maj, august og november. ”Det er så vanvittigt vigtigt, at de får en god start, og det er vores opgave at indrette det, så det passer til børnene”, siger skolelederen.

Læs mere om Kildebjergskolens forsøg på folkeskolen.dk

Her bliver eleverne bedømt på praksis og verdensmål i valgfagsprøven

27.04.2023

Vipperød Skole kører forsøg med en alternativ valgfagsprøve i madkundskab og håndværk og design. Skolen tager udgangspunkt i de 17 verdensmål, har tid til fordybelse i projektet, og eleverne bliver bedømt på deres praktiske kunnen ved selve prøven. Lærere og elever er begejstrede for formen.

Læs hele reportagen fra Vipperød Skole på folkeskolen.dk

Glæde over frihedsforsøg på halvvejen

18.03.2023

Skole: Frihedsforsøget på skoleområdet i Holbæk Kommune er godt halvvejs. Status er lige nu, at friheden giver glæde rundt omkring på skolerne, men der er også enkelte udfordringer.

Læs mere i Nordvestnyt

Kortere skoledage og nye fag er hverdag i frisatte kommuner

14.03.2023

Syv kommuner, heriblandt Holbæk, er blevet frisat fra statslige og kommunale regler på velfærdsområder. Første erfaringer er gode, viser evaluering.

Læs mere på tv2east.dk

Skoler blev sat fri for love og regler: - Det her kan vi ikke gå væk fra igen

26.02.2023

Holbæk Kommune har siden skoleåret 2021/2022 været sat fri fra gældende love på skoleområdet i et forsøg. Borgmesteren kalder det en succes.

Læs mere på tv2.dk

Velfærdsforsøget har givet Holbæk Kommune mere frihed - men ikke mindre arbejde

12.10.2022

Både ude på skolerne og hos akademikerne i forvaltningen har frihedsforsøget givet ny energi og mulighed for at realisere drømme. 

Læs mere på akademikerbladet.dk 

Lærerforening om frihedsforhandlinger: Der skal stadig være en fælles folkeskole

05.09.2022

Onsdag i sidste uge var partierne igen samlet til forhandlinger om udvidelse af frihedsforsøget. Danmarks Lærerforening bakker op om mere frihed til skolerne, men mener, at der stadig skal være en fælles ramme for folkeskolen.

Læs mere på folkeskolen.dk

Ved Bjergmarkskolen opplever lærerne ny giv med kortere skoledager og fri fra nasjonale prøver

14.06.2022

Barnehager og skoler i Danmark er sluppet fri.

– Skoleledelsen er blitt mindre restriktive. Har vi en idé, får vi gjerne beskjeden: «Gjør det, prøv det!» Før Frihetsforsøket fikk vi ofte nei. Nå er målet å teste ut så mange ideer som mulig i løpet av disse tre årene, sier Camilla Holdt.

Det norske medie Utdanningsnytt har været forbi Bjergmarkskolen, og du kan læse hele reportagen her.

Frihedsforsøg: ”Vi har sukket efter at få ansvaret tilbage på vores skuldre”

14.06.2022

Der er kommet gang i den didaktiske debat på lærerværelset på Vipperød Skole ved Holbæk, efter at skolen er kommet med i frihedsforsøget. De fleste lærere nyder det, mens andre synes, at det er hårdt, fortæller skolens tillidsrepræsentant.

Læs artiklen fra Vipperød Skole på folkeskolen.dk

Skoler roser frihedsforsøg

24.05.2022

TV2 Øst har besøgt Absalonskolen. Både elever, lærere og borgmester er glade for de nye frihedsgrader og nye måder at tilrettelægge skoledagen på.

Du kan se indslaget fra TV2 Øst her

Skoler roser frihedsforsøg: - Alle er mere glade, friske og åbne for ny læring

24.05.2022

Holbæk Kommune oplever stor succes med det såkaldte frihedsforsøg. Et forsøg, hvor skolerne bliver fritaget for statslige og kommunale regler.

Læs TV2 Østs artikel om frihedsforsøget

Enkelte frihedsforsøgskoler forlænger nu skoleugen igen

16.05.2022

Frihedsforsøget i Esbjerg og Holbæk har betydet kortere skoledage for eleverne. Men i Esbjerg får udskolingen flere timer næste år, og Svinninge Skole ved Holbæk vil udvide skoleugen med en lektion i indskolingen. Fordi det giver mening, fortæller skolelederen. Holbæk-lærernes formand mener, at frihedsforsøg skal bruges til at prøve muligheder af.

Læs hele artiklen på folkeskolen.dk

Hun har sat Holbæks skoler fri: ”Det ville være fuldstændig absurd at drive skole på den gamle måde igen”

09.05.2022

I Holbæk Kommune har det siden sommeren 2021 været de lokale skoler selv, der har bestemt, hvordan deres skole skal drives. Stod det til deres borgmester, Christina K. Hansen, er den form for tillidsbaseret politisk ledelse kommet for at blive. Nu opfordrer hun sine borgmesterkollegaer til at sætte deres skoler fri, når frihedsforsøget udvides til alle 98 kommuner.

Læs hele interviewet på altinget.dk

S om frihed til alle kommuner: Ikke sikkert, skoler får samme frihed som i Esbjerg og Holbæk

04.05.2022

I sidste uge blev der taget hul på forhandlingerne om, hvor frie folkeskolerne kan blive i regeringens udvidelse af det nuværende frihedsforsøg. På forhånd vil Socialdemokratiet ikke love, at frihedsgraderne bliver de samme som for skolerne i Esbjerg og Holbæk.

Læs mere om forhandlingerne på folkeskolen.dk

Lærer efter ét år med stor frihed: Nu kan vi lave en skole, som alle bakker op om

04.05.2022

Det er først næste år, at man rigtigt ser resultatet af, at Vipperød Skole er med i frihedsforsøget, fortæller en af skolens lærere. Til gengæld står lærere og ledelse nu med en skole, som elever og forældre bakker fuldt op om.

Læs hele artiklen på folkeskolen.dk

Skoleleder: Frikommuneforsøg frigør en masse god energi

26.04.2022

Kortere skoledage og en morgenmadscafé. Det er nogle af de markante tiltag, som en stor skole i Holbæk har valgt at bruge regeringens frikommuneforsøg til. Der er meget god energi i frisættelsen, fortæller skolelederen.

Læs hele artiklen hos nb-kommune.dk

Fraværet af regler giver ilt til den faglige ild

05.01.2022

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil skriver om frihedsforsøget i Holbæk Kommune. 

Læs artiklen på sn.dk/holbaek-kommune

Nyt valgfag skal gavne lokalmiljøet

14.12.2021

TV2 Øst har besøgt Kildebjergskolen, hvor elever i 7. og 8. klasse som et valgfag kan undervise yngre elever i idræt.

Læs artiklen på tv2east.dk 

Trivsel på skemaet

02.11.2021

Et nyt fag med navnet Trivsel, Demokrati og Samarbejde har set dagens lys på Nr. Jernløse Skole. Det nye fag er en udløber af frihedsforsøget Børnenes Skole.

Læs hele artiklen i borgeravisen Nyt fra Holbæk

Skoleleder: Morgenmad kan serveres på alle skoler, men i Holbæk er det blevet nemmere

02.11.2021

Det er svært at skelne mellem frihedsforsøg og strukturændring, men virkelysten og lærernes ejerskab er steget markant på Bjergmarkskolen i Holbæk, siger skolelederen. Skolemonitor besøgte skolens nye tiltag: morgenmadscaféen.

Læs artiklen på skolemonitor.dk (bag betalingsmur)

Første feedback på frihedsforsøg - børnene er glade, men spisepausen er blevet for kort

27.09.2021

Der er både ris og ros til frihedsforsøget fra forældre til børn på Jyderup Skole. De har været til det første feedbackmøde om de nye tiltag.

Læs mere om den første feedback på tv2east.dk

Minister om frihedsforsøg: Vi politikere skal lære at give slip

25.08.2021

Frihedsforsøget har vækket en sovende kæmpe, lød det, da undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil besøgte onsdag Absalonskolen i Holbæk. Det blev blandt andet til en snak om afgangsprøver og crop tops.

Læs hele reportagen fra ministerbesøget i Holbæk på folkeskolen.dk

Opfinder fag, der skal lære eleverne om demokrati fra 0. klasse

23.08.2021

På skolen i Nr. Jernløse har man skabt et fag med titlen ’Trivsel, demokrati, samarbejde’ for de mindste. Uden vejledende mål og ministeriel fagbeskrivelse er det lærerne selv, der definerer, hvad faget skal gå ud på.

Læs mere om det nye fag på folkeskolen.dk

Skole bruger ekstra frihed til at lytte mere til eleverne

23.08.2021

På Nr. Jernløse Skole er eleverne blevet spurgt, hvordan skolens nye frihed skal forvaltes. De ville have kortere skoledage, og det har de fået. Og personalet har opdaget, at meget af det, de ønskede sig, allerede var muligt uden den ekstra frihed.

Læs reportagen fra Nr. Jernløse Skole med bl.a. skoleleder Bo Pedersen og elev Thor Højland fra 8. klasse på folkeskolen.dk

Sådan udnytter Holbækskolerne deres store frihed

22.08.2021

Holbæks 13 skoler må de næste tre år lave skole efter samme regler som landets fri- og privatskoler. Folkeskolen.dk giver overblikket over, hvordan Holbæk-skolerne indtil videre vil bruge deres nye frihed.

Se hele oversigten på folkeskolen.dk

Her vinker man farvel til skolereformen, og særligt tre nye tiltag skal skabe en bedre skole

20.08.2021

Et treårigt forsøg på folkeskoleområdet er søsat i Holbæk Kommune, hvor skoler kan forsøge sig med selvbestemmelse helt væk fra reformer og detailstyring. Bjergmarksskolen har indført tre særlige tiltag som en del af forsøget.

Læs hele interviewet med skoleleder og forkvinden for skolebestyrelsen på Bjergmarkskolen på berlingske.dk

Ultra Nyt: Ingen regler - her bestemmer skolen selv

17.08.2021

Ultra Nyt har været på besøg på Bjergmarkskolen og talt med elever i 7. klasse om frihedsforsøget.

Se indslaget på dr.dk

Her bestemmer elever og lærere nu selv: Dropper nationale tests og lange skoledage

11.08.2021

Skolerne i Esbjerg og Holbæk har fra i dag tre års frihed til skabe deres bud på den bedste skoledag.

Læs artiklen fra dr.dk, hvor DR har været forbi Bjergmarkskolen i Holbæk

Morgenmadscafé, færre timer og nye fag: Sådan skyder Esbjerg og Holbæk frihedsforsøget i gang

10.08.2021

Tre års frihedsforsøg på skoleområdet begynder nu. Skolemonitor er dykket ned i skolernes konkrete initiativer og giver dig her et overblik over, hvad du skal holde øje med.

Læs hele oversigtsartiklen på skolemonitor.dk (kræver abonnement)

Skoleleder om frihedsforsøg: - Jeg håber, vi får lavet en folkeskole, der bare brager derudaf

09.08.2021

Et nyt frihedsforsøg i Holbæk Kommune skal give eleverne i Mørkøv kortere skoledage, to-lærerordning og temadag hver uge.

Læs hele interviewet med skoleleder på Kildebjergskolen Mette Arnth Vadsager, på tv2east.dk eller se indslaget i nyhedsudsendelsen på TV2 Øst kl. 19.30

Børn får kortere skoledage: Nu begynder frihedsforsøget i Holbæk

09.08.2021

Frihedsforsøget på skoleområdet i Holbæk Kommune skydes i gang i dette skoleår. Flere skoler bruger friheden til at gøre skoledagene kortere.

Læs hele artiklen på tv2east.dk

Frihedsforsøget rykker ved ledelsen

28.05.2021

De næste tre år kommer folkeskolelærerne i Esbjerg og Holbæk til at lede opad, og skolelederne til at lytte meget mere til lærerne og mindre til forvaltningen. Frihedsforsøget giver skolelederne en helt ny rolle – og den glæder de sig til. Også til at de selv slippes mere fri af den kommunale forvaltnings direktiver og kontrol.

Læs artiklen på folkeskolen.dk 

V ønsker flere folkeskoler med samme frihed som friskoler: Her har friheden ført til 550 ideer

21.05.2021

De næste tre år må folkeskolerne i Holbæk lave skole efter samme regler som de frie grundskoler. På Nr. Jernløse Skole har man lavet en online ideindsamling til, hvordan man kan lave bedre skoler. Det har resulteret i 550 ideer og ønsker.

Læs hele nyheden fra Nr. Jernløse skole på folkeskolen.dk

Sådan bliver de få hegnspæle om friheden for Holbæks skoler

26.04.2021

En smal styrelsesvedtægt, nogle regler for budget og regnskab og så personalepolitikken. Det er byrådets såkaldte 'hegnspæle' - altså ting, som skolerne ikke må ændre på i deres tre år med frihed fra en stor del af de normale regler. Og selv med de få hegnspæle lover politikerne er være åbne, hvis en skole alligevel vil søge dispensation fra en regel.

Læs mere på folkeskolen.dk

Tossede øvelser og vild kreativ tænkning på skoleskemaet

21.04.2021

Lærere og pædagoger på Holbæk bys tre skoler var på skolebænken for at lære at ideudvikle. Næste fase er at samle ideer til frihedsforsøget på skolerne.

Læs hele reportagen fra Absalonskolen på sn.dk (kræver abonnement)

Elever brainstormer på frihedsforsøget i Holbæk - vil have slikboder, e-sport og kortere skoledage

19.04.2021

Fra næste skoleår kan Holbæk Kommunes folkeskoler slippe for regler og bureaukrati. Mandag skulle elever på to skoler idéudvikle på frihedsforsøget. 

Læs hele reportagen fra Vipperød og Ågerup skoler på tv2east.dk eller se indslaget i nyhedsudsendelsen fra TV2 Øst kl. 19.30

Holbæk har fundet vej til at undgå nationale test i år

16.04.2021

Den lov, der sætter Esbjerg og Holbæk fri af fleste nationale regler for folkeskolen i en tre-årig periode, ser ud til at træde i kraft 15. maj. Og derfor lægger Holbæks borgmester nu op til at fritage byens skoleelever for testene i coronaforåret.

Læs hele artiklen på folkeskolen.dk

Borgmester til møde på Christiansborg om frihedsforsøg: - I skal bakke op om skolerne

17.03.2021

Christina Krzyrosiak Hansen (S) var onsdag til møde med en række folketingspolitikere om frihedsforsøget på skoleområdet, som går i gang til august.

Læs mere om mødet på tv2east.dk

Holbæk og Esbjerg: Skolerne er stille og roligt i gang med frihedsplanerne

17.03.2021

Når kommunalpolitikere fra Holbæk og Esbjerg i dag - virtuelt - tager på besøg i Børne- og undervisningsudvalget på Christiansborg, er det begrænset, hvad de kan sige om de lokale frihedsforsøg. For arbejdet er i høj grad lagt ud på skolerne.

Læs mere om borgmestrenes forventninger på Folkeskolen.dk

Forældre: Folkeskolen har brug for mere frihed og lokal forankring

09.03.2021

DEBAT: Grænsen er nået for uhyre detaljerede regler for folkeskolen. Hvis vi skal give vores børn den bedst mulige skolegang, kræver det en selvstændig og lokalt forankret skole. Derfor må vi benytte erfaringerne fra forsøg i Esbjerg og Holbæk og give skolen mere frihed, skriver Rasmus Edelberg.

Læs hele debatindlægget fra Skole og Forældre på Altinget.dk

Involvering skal sikre faglig kvalitet i skole-frihedsforsøg

02.03.2021

"Vi involverer skolerne og de faglige organisationer så meget som muligt i planlægningen af frihedsforsøget", siger Christina Aalling Wolf, der er projektleder på Holbæk Kommunes gentænkning af skolen.

Læs mere om hvordan Holbæk Kommune griber frihedsforsøget an på Folkeskolen.dk

BUPL: Frikommuneforsøg i folkeskolen skal styrke børns trivsel

04.02.2021

DEBAT: Når folkeskolen slippes fri fra de kommunale og statslige bånd i de to frikommuner Holbæk og Esbjerg, skal vi tænke ud af boksen, sætte børneperspektivet forrest og skabe et pejlemærke for fremtidens skole, skriver Lars Søgaard Jensen.

Læs hele debatindlægget fra BUPL på Altinget.dk

Lærere: Frikommuner skal holde fast i formålet med folkeskolen

15.12.2020

DEBAT: Det giver god mening at sætte skolen fri af bureaukrati og centrale bestemmelser, men frikommunerne skal holde fast i folkeskolens formålsparagraf, skriver Gordon Ørskov Madsen. 

Læs hele debatindlægget fra Danmarks Lærerforening på Altinget.dk

Skolelederne: Frikommuneforsøget skal give en ny forståelse af kvalitet i skolen

02.12.2020

DEBAT: Frikommuneforsøget skal ændre ved den grundlæggende opfattelse, at kvalitet i undervisningen kan måles. Samtidig skal forsøget give skolerne mulighed for at udvikle sig under friere rammer, skriver Claus Hjortdal.

Læs hele debatindlægget fra Skolelederforeningen på Altinget.dk

Skoleelever: Husk elevernes rettigheder, når folkeskolen sættes fri

26.11.2020

DEBAT: Forsøgskommunerne skal holde fast i elevernes hårdt tilkæmpede rettigheder, når de sætter folkeskolen fri, skriver Esther Vyff Balslev Petersen.

Læs hele debatindlægget fra Danske Skoleelever på Altinget.dk

Holbæk-borgmester: Vi skal lægge beslutningskraften så langt ud på skolerne som muligt

25.11.2020

DEBAT: Politikerne i Holbæk Kommune, der deltager i frikommuneforsøget, skal turde slippe tøjlerne og flytte beslutningskompetencen så langt ud på skolerne som muligt, skriver borgmester Christina Krzyrosiak Hansen.

Læs hele Christina Krzyrosiak Hansens debatindlæg på Altinget.dk

Holbæk-lærere mødte Mette Frederiksen: Sådan vil vi udnytte frihedsforsøget

11.11.2020

Frihed helt ude på den enkelte skole og kortere skoledage var nogle af ønskerne, fire lærere præsenterede på et virtuelt møde med statsministeren. Men trods glæde over udsigten til mere frihed, tør lærerne endnu ikke juble over statsministerens frihedsforsøg.

Læs mere om mødet med statsministeren på Folkeskolen.dk

Elever gav statsministeren gode råd om folkeskolen

30.11.2020

Tre elever fra Bjergmarkskolen i Holbæk var blandt de særligt udvalgte, der torsdag fik lov til at tale med statsminister Mette Frederiksen (S).

Læs mere om elevernes møde på sn.dk 

Regeringen vil give Holbæk frit spil på skoleområdet: - Vi kan lave endnu bedre skole

06.10.2020

Der skal være mere frihed for de enkelte kommuner. Regeringen vil sløjfe regler og love for udvalgte kommuner på forskellige velfærdområder.

Læs mere om forslaget på tv2east.dk

Senest opdateret 24-11-2023