Spring til indhold

Sagt og skrevet om Børnenes skole

Interessen for Børnenes skole og hvordan vi går til frihedsforsøget er stor. Her er et udvalg af det, andre har sagt eller skrevet om Børnenes skole.

Frihedsforsøget rykker ved ledelsen

28.05.2021

De næste tre år kommer folkeskolelærerne i Esbjerg og Holbæk til at lede opad, og skolelederne til at lytte meget mere til lærerne og mindre til forvaltningen. Frihedsforsøget giver skolelederne en helt ny rolle – og den glæder de sig til. Også til at de selv slippes mere fri af den kommunale forvaltnings direktiver og kontrol.

Læs artiklen på folkeskolen.dk 

V ønsker flere folkeskoler med samme frihed som friskoler: Her har friheden ført til 550 ideer

21.05.2021

De næste tre år må folkeskolerne i Holbæk lave skole efter samme regler som de frie grundskoler. På Nr. Jernløse Skole har man lavet en online ideindsamling til, hvordan man kan lave bedre skoler. Det har resulteret i 550 ideer og ønsker.

Læs hele nyheden fra Nr. Jernløse skole på folkeskolen.dk

Sådan bliver de få hegnspæle om friheden for Holbæks skoler

26.04.2021

En smal styrelsesvedtægt, nogle regler for budget og regnskab og så personalepolitikken. Det er byrådets såkaldte 'hegnspæle' - altså ting, som skolerne ikke må ændre på i deres tre år med frihed fra en stor del af de normale regler. Og selv med de få hegnspæle lover politikerne er være åbne, hvis en skole alligevel vil søge dispensation fra en regel.

Læs mere på folkeskolen.dk

Tossede øvelser og vild kreativ tænkning på skoleskemaet

21.04.2021

Lærere og pædagoger på Holbæk bys tre skoler var på skolebænken for at lære at ideudvikle. Næste fase er at samle ideer til frihedsforsøget på skolerne.

Læs hele reportagen fra Absalonskolen på sn.dk (kræver abonnement)

Elever brainstormer på frihedsforsøget i Holbæk - vil have slikboder, e-sport og kortere skoledage

19.04.2021

Fra næste skoleår kan Holbæk Kommunes folkeskoler slippe for regler og bureaukrati. Mandag skulle elever på to skoler idéudvikle på frihedsforsøget. 

Læs hele reportagen fra Vipperød og Ågerup skoler på tv2east.dk eller se indslaget i nyhedsudsendelsen fra TV2 Øst kl. 19.30

Holbæk har fundet vej til at undgå nationale test i år

16.04.2021

Den lov, der sætter Esbjerg og Holbæk fri af fleste nationale regler for folkeskolen i en tre-årig periode, ser ud til at træde i kraft 15. maj. Og derfor lægger Holbæks borgmester nu op til at fritage byens skoleelever for testene i coronaforåret.

Læs hele artiklen på folkeskolen.dk

Borgmester til møde på Christiansborg om frihedsforsøg: - I skal bakke op om skolerne

17.03.2021

Christina Krzyrosiak Hansen (S) var onsdag til møde med en række folketingspolitikere om frihedsforsøget på skoleområdet, som går i gang til august.

Læs mere om mødet på tv2east.dk

Holbæk og Esbjerg: Skolerne er stille og roligt i gang med frihedsplanerne

17.03.2021

Når kommunalpolitikere fra Holbæk og Esbjerg i dag - virtuelt - tager på besøg i Børne- og undervisningsudvalget på Christiansborg, er det begrænset, hvad de kan sige om de lokale frihedsforsøg. For arbejdet er i høj grad lagt ud på skolerne.

Læs mere om borgmestrenes forventninger på Folkeskolen.dk

Forældre: Folkeskolen har brug for mere frihed og lokal forankring

09.03.2021

DEBAT: Grænsen er nået for uhyre detaljerede regler for folkeskolen. Hvis vi skal give vores børn den bedst mulige skolegang, kræver det en selvstændig og lokalt forankret skole. Derfor må vi benytte erfaringerne fra forsøg i Esbjerg og Holbæk og give skolen mere frihed, skriver Rasmus Edelberg.

Læs hele debatindlægget fra Skole og Forældre på Altinget.dk

Involvering skal sikre faglig kvalitet i skole-frihedsforsøg

02.03.2021

"Vi involverer skolerne og de faglige organisationer så meget som muligt i planlægningen af frihedsforsøget", siger Christina Aalling Wolf, der er projektleder på Holbæk Kommunes gentænkning af skolen.

Læs mere om hvordan Holbæk Kommune griber frihedsforsøget an på Folkeskolen.dk

BUPL: Frikommuneforsøg i folkeskolen skal styrke børns trivsel

04.02.2021

DEBAT: Når folkeskolen slippes fri fra de kommunale og statslige bånd i de to frikommuner Holbæk og Esbjerg, skal vi tænke ud af boksen, sætte børneperspektivet forrest og skabe et pejlemærke for fremtidens skole, skriver Lars Søgaard Jensen.

Læs hele debatindlægget fra BUPL på Altinget.dk

Lærere: Frikommuner skal holde fast i formålet med folkeskolen

15.12.2020

DEBAT: Det giver god mening at sætte skolen fri af bureakrati og centrale bestemmelser, men frikommunerne skal holde fast i folkeskolens formålsparagraf, skriver Gordon Ørskov Madsen. 

Læs hele debatindlægget fra Danmarks Lærerforening på Altinget.dk

Skolelederne: Frikommuneforsøget skal give en ny forståelse af kvalitet i skolen

02.12.2020

DEBAT: Frikommuneforsøget skal ændre ved den grundlæggende opfattelse, at kvalitet i undervisningen kan måles. Samtidig skal forsøget give skolerne mulighed for at udvikle sig under friere rammer, skriver Claus Hjortdal.

Læs hele debatindlægget fra Skolelederforeningen på Altinget.dk

Skoleelever: Husk elevernes rettigheder, når folkeskolen sættes fri

26.11.2020

DEBAT: Forsøgskommunerne skal holde fast i elevernes hårdt tilkæmpede rettigheder, når de sætter folkeskolen fri, skriver Esther Vyff Balslev Petersen.

Læs hele debatindlægget fra Danske Skoleelever på Altinget.dk

Holbæk-borgmester: Vi skal lægge beslutningskraften så langt ud på skolerne som muligt

25.11.2020

DEBAT: Politikerne i Holbæk Kommune, der deltager i frikommuneforsøget, skal turde slippe tøjlerne og flytte beslutningskompetencen så langt ud på skolerne som muligt, skriver borgmester Christina Krzyrosiak Hansen.

Læs hele Christina Krzyrosiak Hansens debatindlæg på Altinget.dk

Holbæk-lærere mødte Mette Frederiksen: Sådan vil vi udnytte frihedsforsøget

11.11.2020

Frihed helt ude på den enkelte skole og kortere skoledage var nogle af ønskerne, fire lærere præsenterede på et virtuelt møde med statsministeren. Men trods glæde over udsigten til mere frihed, tør lærerne endnu ikke juble over statsministerens frihedsforsøg.

Læs mere om mødet med statsministeren på Folkeskolen.dk

Elever gav statsministeren gode råd om folkeskolen

30.11.2020

Tre elever fra Bjergmarkskolen i Holbæk var blandt de særligt udvalgte, der torsdag fik lov til at tale med statsminister Mette Frederiksen (S).

Læs mere om elevernes møde på sn.dk 

Regeringen vil give Holbæk frit spil på skoleområdet: - Vi kan lave endnu bedre skole

06.10.2020

Der skal være mere frihed for de enkelte kommuner. Regeringen vil sløjfe regler og love for udvalgte kommuner på forskellige velfærdområder.

Læs mere om forslaget på tv2east.dkFeedback

Sidst opdateret

06.06.2021

Ansvarlig redaktør

Henrik Hyldgaard Schmidt