Bjergmarkskolen

Med frihedsforsøget har vi haft mulighed for at skabe den skole, vi drømmer om for os og for eleverne. Det er en enestående lejlighed til at være spydspids for resten af Danmark for at prøve ting af i folkeskolen, som på sigt kan komme alle til gode.

Friheden er ved at være slut - og hvad er der så tilbage? Hvad skal vi tage med os ind i en ny hverdag og skoledag? Vi vil fortsat arbejde med en kultur, der fremmer innovation og lysten til at arbejde med nye ideer. På Bjergmarkskolen har vi været omkring meget, og vi har afprøvet forskellige ting. 

De overordnede målsætninger var fra start

  • rum til faglighed og fordybelse, udeliv, ud af huset oplevelser, kultur og dannelse for alle børn
  • styrkelse af læseudvikling, sproglig udvikling og faglig læsning
  • styrke relationer, trivsel og sundhed på årgangene og mellem årgangene.

Vi har fokus på sproget/den sproglige udvikling i alle fag, hvilket understøttes af PLC og vejledere.

Bjergmarkskolen vil gerne have en kulturel profil. Derfor samarbejder vi mere med lokale kulturinstitutioner, både ude og på skolen.

Kor: vi har kor for 1., 5. og 6. klasse. Elever i 0. klasse deltager i et musikforløb i skoletiden, hvilket giver dem en tidlig introduktion til musik og sang. 1. klasserne har et korforløb i skoletiden, og de kan fortsætte i 2. klasse til fritidsskolekor for 2.-4. klasse. 

Holbæks Grønne Lunge: HGL er et offentligt rekreativt område, hvor alle er velkomne ligger i udkanten af Holbæk og drives af Holbæk Kommune. Her har vi aftaler med HGL bruge stedets mange faciliteter og muligheder året rundt. Man kan vælge fra HGL's katalog eller lave individuelle forløb.

Verdensmål på skemaet: Bjergmarkskolen har introduceret et nyt fag, Verdensmål, som fokuserer på FN’s Verdensmål gennem praktisk og kreativt arbejde. Inspireret af Vipperød Skole arbejder eleverne med konkrete problemstillinger og omsætter idéer til virkelighed. Fra 7. klasse identificerer eleverne udfordringer inden for verdensmålene og udvikler løsninger i skolekøkkenet og håndværk- og designlokalet. De får hands-on erfaring med bæredygtige løsninger og udvikler kompetencer som samarbejde, innovation og refleksion. Faget afsluttes med en 14-dages eksamen i 8. klasse. Eleverne trækker et verdensmål, udvikler idéer, kontakter virksomheder og undersøger markedet. Derefter arbejder de på deres produkt og præsenterer det for lærer og censor.

Eleverne lærer om projektarbejde, entreprenørskab og idéudvikling. De får indblik i, hvordan de kan bidrage til en bæredygtig fremtid og bliver rustet til at være aktive, ansvarlige borgere.

Skolen samarbejder med daginstitutioner med henblik på at understøtte sprogligt svage familier med fælles indsatser, der bygger bro mellem daginstitution og skole i forhold til at udvikle familiernes sproglige formåen. Herunder arbejdet med boligsociale helhedsplaner.

På Bjergmarkskolen har vi ”fællesskaber og sammenhængskraft” som nogle af de bærende værdier. Derfor etablerer vi værdifulde og mangeartede former for fællesskaber - små som store. Vi vil på Bjergmarkskolen gerne kendes på, at elever og medarbejdere rent faktisk oplever at værdierne har gennemslagskraft i hverdagen. Bjergmarkskolen er bevidst om at være en bæredygtig skole på ressourcer og socialt. Fællesskaber er mange ting på en skole. Det er klasserne, SFO'en, KulturCrew'et, Elevrådet, klasser der samler ind til lejrskole på tværs. Det er Makerspace-patruljen, der står klar til at lære fra sig og hjælpe inden for alle vores Tech-muligheder. Derudover har vi:

Morgenmadscafé
Morgenmadscaféen er et af de tiltag der blev skabt på Bjergmarkskolen i forbindelse med frihedsforsøget som drives videre. Det er til tilbud om morgenmad til alle elever, og det er drevet af frivillige.

Skoleskak på Bjergmarkskolen
Bjergmarkskolen er stolt af at være en visionsskole for Dansk Skoleskak. Skoleskak er en vigtig del af vores skoleliv, og vi har set positive resultater både fagligt, socialt og mentalt hos vores elever. Vi sender elever på playmaster-uddannelse, hvor de bliver rollemodeller i skoleskak og god skakstil. Playmasters hjælper med undervisning, arrangerer frikvartersskak og støtter ved lokale arrangementer. Bjergmarkskolen deltager også i programmet "Hjernen På Skemaet" (HPS), som fokuserer på mental sundhed og trivsel gennem skak. Hvert år afholder vi 'Hjernens motionsdag', hvor elever fra 1.-3. klasse deltager i forskellige skakaktiviteter. Skoleskak er blevet en fast del af vores skole, og vi deltager i kredsmesterskaber og DM. Vi har også gigantskak, som eleverne elsker.

Vi startede ud med mange ideer til initiativer og ændringer, vi gerne ville prøve af hen over de tre år, som frihedsforsøget varede. Vi valgte tre overordnede tiltag for hele skolen som blev sat i gang fra skoleåret 2021/22. Dem valgte vi, fordi vi mente, at de kunne være med til at opfylde vores mål om at skabe rum til faglig og tværfaglig fordybelse, om at styrke læseudviklingen og ikke mindst styrke trivslen og sundheden på og mellem årgange. Vi valgte fra starten af frihedsforsøget, at vi ville gå med få centrale tiltag for hele skolen, og at disse så vidt muligt skulle løbe alle tre år (nu fire) for at skabe kontinuitet.

Da vi gik i gang i 2021 sagde vi:

Frihedsforsøget giver os mulighed for, at vi alle reflekterer over, hvordan vi skaber den bedste skole for vores elever.

Vi vil skabe en skole, der:

  • skaber tid og rum til faglig og tværfaglig fordybelse, projektorienteret læring, udeliv, ud af huset-oplevelser, kultur- og dannelsesoplevelser for alle børn på skolen.
  • styrker elevernes læseudvikling, sproglige udvikling og den faglige læsning - dette ved at skabe bedre muligheder for faglige bånd og hold/niveaudeling i undervisningen.
  • styrker relationer, trivsel og sundhed på årgange og mellem årgange via fælles oplevelser, samlingspunkter og traditioner.

Fra 1. september 2021 startede vi en morgenmadscafe op i Foreningshuset. Her er der hver morgen være mulighed for at starte dagen med en god omgang havregryn med mælk og rosiner. Vi tror nemlig på, at en god start på dagen lægger en god bund for læring. Samtidig vil cafeen blive et sted, hvor elever mødes på tværs af skolen og på den måde oplever fællesskabet.

Morgenmadscafeen der hver dag besøges af en pæn gruppe elever. Det er en blanding af elever, der kommer stort set hver morgen, og elever der kigger ind lejlighedsvist. Morgenmadscafeen drives med stor hjælp af en gruppe frivillige - vi sætter stor pris på deres indsats, for de er med til at gøre cafeen mulig.

Vi ville så vidt muligt lægge skemaer, der giver mulighed for et fagligt bånd på et fastlagt tidspunkt hver dag. Et fagligt bånd kan fx være, at der er afsat 20 minutter hver morgen til læsning. De faglige bånd kan også være fx faglig læsning, lektiebånd, bevægelsesbånd m.m. Det vil være den enkelte årgang, der tilrettelægger båndet.

Alle årgange havde én fast fordybelsesdag om ugen på 6 lektioner med ekstra ressourcer (to-lærere/to-voksentid). Det skulle give mulighed for holddeling på tværs af årgangen, ture ud af huset, tværfaglige forløb eller faglig fordybelse i et enkelt fag.

Vi tilstræbte at fortsætte med en fordybelsesdag om ugen, men skemamæssigt gav det nogle udfordringer. De enkelte årgangsteams planlagde timerne, så det gav bedst mening, og nogle klasser havde derfor en hel fordybelsesdag om ugen, andre havde fx kl. 10-13.30, mens andre igen fordelte det ud over ugen. Vores fokus skiftede derfor i højere grad til, hvordan vi kan lave god undervisning, når der er to voksne i klassen - uanset om det så var som en hel fordybelsesdag eller som timer spredt ud over ugen. Dette var også affødt af vores kompetenceudviklingsforløb om co-teaching som fortsatte i skoleår 2022/2023

Derudover gik vi i gang med et sparrings- og kompetenceforløb om co-teaching for at klæde alle medarbejderne endnu bedre på til at være to i klasserummet. Det skete ud fra tanken om, at to voksne i undervisningen i sig selv ikke nødvendigvis giver bedre resultater. Det kræver fælles forberedelse, og en afklaring af roller i undervisningen. 

De tre ovenstående tiltag blev mulige, fordi vi samtidig gjorde skoledagen kortere. Vi gjorde de lange pauser lidt kortere og skar ned på antallet af lektioner. På denne måde kunne vores medarbejdere prioritere tiden anderledes.

Vi har reduceret skoleskemaet med 1-3 undervisningslektioner på alle årgange. Det betyder:

0.-3. årgang vil få 27 lektioner om ugen
4.-6. årgang vil få 29 lektioner om ugen
7.-9. årgang vil få 31 lektioner om ugen

Senest opdateret 23-10-2023