Vipperød og Ågerup Skole

Frihedsforsøget på Vipperød og Ågerup Skole har været i gang i snart fire år - og lakker mod enden. Du kan læse mere om, hvad vi har arbejdet med undervejs - og hvad vi fortsætter med

Frihed på Vipperød og Ågerup Skole

Vi er i frihedsforsøgets fjerde år.

Det har været en proces, der både har vakt en masse god energi, angst for det ukendte, motivation, dårlig samvittighed over ikke at være nået længere, uvished over hvad der er frihedsforsøg. Vi har spurgt os selv, om hvad vi ville gøre alligevel, og hvad vi egentlig må, når alt kommer til alt?

Alt i alt er det en proces med blandede følelser. Hvorfor skal vi gøre noget anderledes? Hvem tager ansvaret for læringen? Men også følelser af endelig at kunne gøre nogle af de skøre ting, vi har set som umulige før. Kortere skoledage, mere kvalitet i stedet for kvantitet, fag på nye måder? Klasser på nye måder?

På Vipperød og Ågerup Skole har vi valgfag fra 1. klasse, hvor eleverne flere gange om ugen har fag, de selv vælger - og endda selv er med til at skabe. Det fortsætter på mellemtrinnet (på tværs af matriklerne), hvor eleverne samles hver onsdag til linjedag på valgfagene. De har fire forskellige linjefagsperioder om året. I 7.-8. klasse er det faget Verdensmål, der for fjerde og sidste år ruller over skoleskemaet (vi har fået tilladelse til at afslutte faget med eksamen i Verdensmål næste år også). Eleverne fra 8. klasse har i februar været til eksamen i faget. Det betød to ugers fordybelse med fokus på at bruge hænderne til noget, der får det, de lærer i skolen, til at give endnu mere mening. Det er det, som i medierne ofte omtales som praksisfaglighed.

Noget af det vi holder os for øje, og vil tage med os efter det her frihedsforsøg, er den forskel det gør for eleverne. Når eleverne får lov til at skabe deres skole, giver det pludselig også mening gå i skole.

Fra 1.-3. klasse har eleverne valgfag tre dage om ugen. Det er to forskellige "blokke", hvor de kan vælge et fag i hver blok. Vi har været igennem mange valgfag på frihedsforsøgets levetid - nogle er skabt med elevernes gode idéer og efterspørgsel, andre er opstået ud fra lærernes kompetencer og interesser. Alle er sjove, anderledes og spændende. Det kan være et Lucia-valgfag op til jul, det kan være akrobatik i salen, kæphest eller fodbold, eller måske lav dit eget brætspil. Der er nærmest ingen grænser.

Linjedagene på mellemtrinnet er på tværs af vores to matrikler. Det foregår hver onsdag, hvor eleverne er samlet hele dagen. Så er der bedre tid til fordybelse, ture ud af huset og større projekter. På mellemtrinnet har der også været mange forskellige slags valgfag. Der er en klassiker i Idræt og Ud og Se, som er et ud-af-huset-fag. Der er "Forskøn skolen" og måske også "Karate".

Se et par eksempler på valgfagsfoldere herunder. Her kan du også se beskrivelser af fagene:

Eksempel på valgfagsfolder i indskolingen - Vipperød

Eksempel på valgfagsfolder i indskolingen - Ågerup

Eksempel på linjefagsfolder på mellemtrinnet

Læs mere om vores skemaer her:

Skemaer, valgfag og linjedage

På Vipperød Skole har vi et helt unikt fag, “Verdensmål,” som sætter FN’s Verdensmål i centrum og giver eleverne en dybere forståelse af, hvordan de kan bidrage til en mere bæredygtig verden. I løbet af to år - fra 7. til 8. klasse - arbejder eleverne praktisk og kreativt med både Håndværk & Design og Madkundskab for at skabe løsninger på konkrete udfordringer i deres egen hverdag og lokalsamfund.

Læs mere om vores fantastiske fag her:

Verdensmål på skoleskemaet

Eksamen er veloverstået for 8. årgang. Heldigvis får vores 7. klasser også lov at afslutte faget med eksamen næste år.
Se med her på vores Facebookside:

Eksamen i Verdensmål 2025

 

 

Både i skoleåret 2022/2023 og 2023/2024 har vi arbejdet med kortere skoledage, Verdensmål som en nytænkning af madkundskab og håndværk og design på Vipperød Skole - og valgfag på tværs. Derudover vi så heldige på Vipperød og Ågerup Skole at være værter for videns- og erfaringskonferencen for frihedsforsøgets andet år, hvor både politikere, følgegruppe og delegationer fra kommunens andre skoler var forbi for at lære mere om hinandens måder at bruge friheden på. Vi har i løbet af årene haft besøg af ministre, følgegrupper, medier m.v. og vi har været på besøg hos politikerne for at fortælle om, hvorfor alle skoler burde sættes fri.

Noget af det vi holder os for øje, når det til tider bliver svært at se meningen i frihedsforsøg er den forskel, det gør for eleverne. Når eleverne får lov til at skabe deres skole, giver det pludselig også mening gå i skole.

Læs mere om ministerbesøg på Vipperød og Ågerup Skole

Vores arbejde med frihedsforsøget er i gang på fjerde år. Gennem årene har vi haft forskellige processer i gang omkring udvikling af nyt fag, valgfag, skemaer, timetal, mellemformer og meget mere. Her kan du følge lidt med i historikken:

Danmarks Lærerforening besøgte Vipperød Skole for at høre om valg og fravalg sammen med bl.a. politikere og forvaltning i Holbæk, skolelederen, kredsformanden, lærere og TR.

DLF besøger Vipperød og Ågerup Skole

Vi har lavet en video over vores fag Verdensmål

Video - Verdensmål

Om faget Verdensmål fortæller Tobias, der var elev på Vipperød og Ågerup Skole på erfarings- og videnskonference om Børnenes Skole den 28. april 2022:

"Jeg har i mange år ikke rigtig forstået, hvad jeg skal bruge fx dansk og matematik til. Jeg er ordblind og har ofte været den som skulle have hjælp. Men med faget Verdensmål oplevede jeg for første gang rigtigt at se meningen med fagene. Jeg skulle selv finde en problemstilling og lave et produkt med mine hænder, som var et svar på problemstillingen. Men jeg skulle også bruge mine andre fag som dansk og matematik, og nu gav det jo pludselig mening. Det var også rart at opleve, at nu var det mig, som kunne hjælpe de andre, som ikke var lige så gode med hænderne".

 

 

VI'sion

Vi ønsker at skabe en folkeskole

    • hvor fællesskabet er i centrum
    • hvor individet får plads til at blomstre

Vi danner og uddanner mennesker

    • som kan begå sig i et samfund i konstant udvikling

Vi skaber livsduelige mennesker

    • som er videbegærlige, handlekompetente, omsorgsfulde, nysgerrige, producerende og kritiske
    • som med respekt for vores natur og andre mennesker navigerer, deltager og er innovative i forskellige netværk, på tværs af kulturer i en globaliseret verden

En vision som skal komme til udtryk ud fra disse principper

Vi

    • skaber fordybelse
    • arbejder praksisorienteret, kreativt, fagfagligt, tværfagligt og med forskellige tematikker
    • giver børnene mulighed for at være medbestemmende i valg af opgaver og temaer og for at vælge mellem forskellige fag i en gradvis graduering, som gør dem i stand til at vælge en linje, som de vil dyrke ud over fælles fag

Eleverne

    • arbejder både på skolen, i lokalmiljøet og globalt med konkrete problematikker og benytter forskellige teknologier og teknikker til problemløsningen
    • arbejder både sammen i deres klasse, men også på skiftende hold på tværs af årgange
Senest opdateret 06-03-2025